Jommeke zoekt versterking

JOjom55.pngJommeke is een fenomeen. Het iconische stripfiguurtje werd bedacht door Jef Nys in 1955 en behoort al 65 jaar tot het cultureel erfgoed van Vlaanderen. Door de groeiende populariteit van de held met het strooien dakje ging Jef Nys op zoek naar versterking voor zijn tekenteam en nam respectievelijk Philippe Delzenne (in 1979) en Gerd Van Loock (in 1986) aan. Na het overlijden van Jef Nys in 2009 namen deze tekenaars de avonturen van Jommeke onder hun hoede en werken tot op heden verder in de traditie van Jef Nys. Ondertussen verschenen er 298 albums en is Jommeke nog steeds even populair als vroeger.

Vandaag gaat Standaard Uitgeverij op zoek naar een ‘partner in crime’ voor Philippe Delzenne en Gerd Van Loock om mee te werken aan nieuwe avonturen van Jommeke en zijn vrienden.
 
Ben je geboren met een potlood in de hand? Zit je hoofd boordevol spannende avonturen? Kriebelt het om met Jommeke en zijn vrienden aan de slag te gaan? Solliciteer voor een plekje in het Jommeke-team!

Solliciteer voor een plekje in het Jommeke-team!JOjom49.jpg
* Gaat er iets mis met het invulformulier? Stuur een mailtje met bovenstaande gegevens.

Over de tekenaars

Philippe Delzenne start als striptekenaar bij Studio Sels in 1977. Hij werkt er mee aan de indianenreeks ‘Zilverpijl’. Twee jaar later trekt een krantenadvertentie zijn aandacht. Een hulpeloos figuurtje doet er een oproep: “Als je beter kunt tekenen, stuur dan je tekening op.” Nietsvermoedend stuurt Delzenne een tekening. En wat blijkt? Uit meer dan vierhonderd inzendingen kiest Jef Nys hem als nieuwe medewerker. Hij mag meteen aan de slag. Na een vijftal jaar wisselt Delzenne het geweer van schouder. Hij trekt naar de studio van tekenaar Peyo waar hij tien jaar lang ‘De Smurfen’ tekent voor uiteenlopende projecten. Hij maakt er ook scenario’s voor Peyo en zijn zoon Thierry Culliford. Zo is het scenario van het album ‘Alles smurft vanzelf' van zijn hand. In 1998 keert Delzenne terug naar Studio Jef Nys. Samen met Gerd Van Loock werkt hij er aan de nieuwe Jommeke-albums.

Gerd Van Loock tekende een nijlpaard en een krokodil in een klein bootje. Daarmee overtuigt hij Jef Nys in 1986 om hem in te lijven in zijn tekenteam. Het is Philippe Delzenne die de twee aan elkaar voorstelt. Delzenne maakt op dat moment een zijsprong en gaat voor Peyo ‘De Smurfen’ tekenen. Hij besluit aan te kloppen bij de jonge Van Loock, die een paar straten verder woont in ’s Gravenwezel en net - na een opleiding vrije grafiek - een extra jaar tekenfilmopleiding achter de rug heeft. Met veel inzet maakt Van Loock de proeftekening die Nys hem vraagt van een nijlpaard en een krokodil… in een klein bootje. Raak! En ook de hand die Nys hem daarna vraagt te tekenen, overtuigt. Sindsdien maakt Van Loock deel uit van de tekenploeg rond ‘Jommeke’.
GerdPhililip-(1).jpg